Telefon contact: 0769.061.062

Istoria Perdelelor

Scurt istoric perdele si draperii

Primele perdele folosite in istorie erau facute din pielea animalelor sau din blanuri si acopereau caile de acces. Cel mai probabil erau prinse cu carlige si foloseau in mod special pentru a tine departe insectele, praful si pentru a nu lasa sa intre in casa ploaia sau zapada.

In Evul Mediu, cand lucrurile au mai inceput cat de cat sa evolueze, doar cei cu venituri foarte mari isi permiteau sa aiba perdele pentru ferestrele lor. Abia odata cu industrializarea lucrurile au inceput sa se schimbe si pentru ca incepuse sa apara pe piata materialul la preturi mai mici, din ce in ce mai multi oameni au avut ocazia sa isi acopere ferestrele cu perdele si draperii.

In timpul Renasterii, producatorii de tasaturi produceau la preturi mai mici, iar cererea crestea la randul ei, ceea ce a dus la obtinerea de material pentru perdele si pentru oamenii de rand. Casele oamenilor incepeau sa arate din ce in ce mai mult cu cele de acum. Cele mai intalnite materiale erau inul, lana, iar mai tarziu bumbacul si matasea.

In trecut, perdelele erau folosite si pentru paturi. In tarile europene a fost considerat pentru multe secole o necesitate sa ai perdele prinse cu inele cat mai sus deasupra patului, pe un cadru metalic rotund sau patrat. Bumbacul era un material destul de intalnit pentru acest tip de perdele.

In climatele tropicale, perdelele erau folosite pentru protectie impotriva furtunilor de praf si a insectelor. In Orient, existau perdele din sticla colorata sau din trestie de bambus pentru a decora camerele. Perdelele erau folosite si pentru camerele unde erau situate tronurile.

In zilele noastre avem o varietate de modele de perdele si draperii, in diverse culori, dimensiuni, tipuri de materiale si forme. Ele pot varia si in functie de cat de usor pot fi curatate, cat de bine feresc camera de zgomot si lumina, poate chiar frig, cat de rezistente sunt la temperaturi inalte (in caz ca stau aproape de calorifere), care este nivelul de deteriorare in prezenta razelor ultraviolete, daca retin praful si in functie de durata de viata.

Daca in trecut pieile de animale erau prinse in carlige, apoi au inceput sa fie puse pe lemn cioplit de mana (de obicei stejar, mesteacan sau alte lemne tari), acum chiar daca mai exista inca galerii din lemn, cele mai multe sunt din metal sau materiale sintetice. Mai mult decat atat, perdelele pot fi mutate cu ajutorul mainilor, sau automat prin intermediul unei telecomenzi.

De-a lungul istoriei perdelele au ramas deosebit de utile pentru orice fel de decor, in orice tip de camera. In timp ce stilul perdelelor se schimba odata cu ultimele trenduri sau idei de design, atat perdelele cat si draperiile si-au pastrat scopul original: acela de a proteja interiorul camerelor de expunere prelungita la soare, curenti de aer si privirile curiosilor. In zilele noastre nicio camera nu mai poate fi numita completa fara perdele.

Da-ne Like pe Facebook si profita de oferte promotionale
Inchide fereastra